Wat je moet weten over dakisolatie

Het isoleren van je dak heeft veel verschillende voordelen. Wanneer je je dak laat isoleren zal je woning meer opleveren op de huizenmarkt, omdat het duurzaamheidslabel wordt verbeterd. Het werkt in het voordeel van het milieu om je dak te isoleren omdat er minder energie verloren gaat. Bovendien zijn er verschillende subsidies beschikbaar vanuit de gemeente om een dakisolatie te kunnen betalen, omdat de gemeente graag duurzame huizen wil hebben. In deze blog lees je meer over het isoleren van je dak en alles wat daarbij komt kijken.

Beschikbare subsidies

Je kan aanspraak maken op verschillende subsidies wanneer je je dak wil isoleren. Een mogelijke subsidie die je kan krijgen is de BTW-verlaging van 21% naar 9%. Helaas is deze verlaging wel alleen toepasbaar op de installatiekosten, en niet op de materiaalkosten. Ten tweede kan je via de energiebespaarlening als particulier voordelig geld lenen wanneer je dit inzet om energiebesparende verbouwingen uit te laten voeren in je woning. Een zeer voordelige manier om kosten te besparen op je dakisolatie is door aanspraak te maken op de ISDE. De ISDE is een subsidie die geldt voor dakisolatie die je als particulier in je eigen woning wil aanleggen. De subsidie kun je aanvragen nadat de dakisolatie is geplaatst. Let wel op dat je voldoet aan de voorwaarden voor het verkrijgen van de subsidie, en dat je dit van te voren goed uitzoekt, zodat je niet voor onverwachte hoge kosten komt te staan. Sommige gemeenten bieden ook nog aanvullende extra subsidies voor dakisolatie, dit kun je navragen bij je eigen gemeente.

Welk deel van je dak laat je isoleren?

Afhankelijk van je huis is het verstandig om de verschillende opties wat betreft dak isolatie te ontdekken. Bij schuine daken kan het best worden geïsoleerd door een isolatielaag aan te leggen tussen de platen van je schuine dak. Bij platte daken kan je op verschillende wijzen je dak isoleren. Zo kan je kiezen voor een warm-, koud- of omgekeerd dak. Ten slotte kun je je zoldervloer nog isoleren, wat een goede optie is wanneer je je zolder als opslagruimte gebruikt.