Ecologisch wonen in 3 stappen

Het is mogelijk om ecologischer te wonen in 3 stappen. Het lijkt ongelooflijk, maar het is echt waar. Tegenwoordig is er zoveel mogelijk om veel groener te leven. Dat laatste is uiteindelijk niet alleen beter voor de portemonnee, je zult je ook een stuk relaxter voelen en weten dat je daadwerkelijk iets bijdraagt aan een beter klimaat. Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder en laat je inspireren.

Het begint bij goede isolatie

Helaas is het in Nederland het geval dat nog niet elke woning op een gedegen manier geïsoleerd is. In de jaren 70 van de vorige eeuw is er wel een poging gedaan om alle woningen in Nederland zo goed mogelijk te isoleren. Dit had te maken met de oliecrisis die destijds gaande was. Toch zijn er nog woningen te vinden die niet goed geïsoleerd zijn. Daarom is het erg belangrijk om de volgende isolatiepunten even door te nemen bij je thuis als jij het gevoel hebt dat dit nog niet in orde is. Denk dan aan: vloer-, muur- en plafondisolatie. Ook dubbel glas is superbelangrijk als je groener wilt wonen.

Al deze typen isolatie zorgen er namelijk voor dat de temperatuur in de woning veel beter op peil blijft. Concreet is het zo dat warmte niet snel kan ontsnappen en kou niet binnen kan komen. Of andersom in de zomer. Als je de zaak goed isoleert, dan hoeven de verwarming en de airco niet zo hard te werken en dat bespaart natuurlijk weer stroom en gas.

Techniek die je gaat helpen

Er zijn de laatste jaren veel meer technische mogelijkheden gekomen voor mensen om groener te leven en te wonen. Een populaire technische hulp is de warmtepomp. Deze onttrekt warmte uit de omgeving van de woning en grond. De energie die dit oplevert, is dan weer te gebruiken voor de verwarming van het huis.

Ook zonnepanelen, die we al enige tijd gebruiken, zijn goede hulpmiddelen als het gaat over energiebesparing. Wanneer je de genoemde technieken gebruikt, gaat de CO2-uitstoot van je woning bijzonder naar beneden. Dat is precies wat je wilt wanneer je het klimaat wilt ontzien.

Verandering van leefstijl

Het gaat niet alleen om isolatie of de techniek die je in een woning implementeert, maar ook voor een groot gedeelte om de verandering van leefstijl. Een simpel voorbeeld van een ecologisch verantwoorde aankoop, is het kopen van een refurbished apparaat. De redenering hierachter is natuurlijk dat wanneer je een refurbished apparaat koopt, er geen nieuw apparaat voor jou geproduceerd hoeft te worden. En waarom zou je een nieuw apparaat kopen wanneer het huidige apparaat defect is? Kijk in plaats daarvan of het nog gerepareerd kan worden. We leven tegenwoordig niet alleen in een consumptiemaatschappij, het is ook een wegwerpmaatschappij geworden: telefoons die eigenlijk nog prima in orde zijn, worden alweer vervangen door nieuwe telefoons, terwijl de oude ergens onderin een la blijven liggen. En we weten allemaal hoe vervuilend het delven van de grondstoffen voor de batterijen in onze telefoons is. Als je naar het grote plaatje kijkt, dan zie je dat elke kleine stap die jezelf neemt al een groot verschil kan betekenen als het gaat over ecologisch leven en wonen.

Wil je meer weten over home & living? Check dan de volgende sites: blogbosses.nl, tenderdesign.nl en nieuwlevenvooroudegebouwen.nl. Daar ga je zeker de nodige inspiratie vinden!