Warmtepomp kopen met subsidie

Een warmtepomp kopen is niet goedkoop. Daarom zijn er tal van subsidies door de overheid beschikbaar gesteld om de aanschaf aantrekkelijker te maken en de terugverdientijd te verkorten. De kosten kan men gewoonlijk ergens tussen de 7 en de 15 jaar terugverdienen.

Het is niet alleen verstandig om over te stappen naar warmtepompen vanwege de subsidies. Er zijn meer redenen om dat te doen. Zo kunnen gasgebruikers alvast overstappen om voorbereid te zijn op de toekomst. De ruim 7 miljoen huishoudens die nu gas gebruiken zullen namelijk vóór 2050 overgestapt moeten zijn naar een milieuvriendelijk alternatief. Een warmtepomp kopen is dat natuurlijk bij uitstek. Dat men hier goede subsidies bij kan krijgen komt daarom goed uit.

De kosten van een warmtepomp

Er zijn pakweg vier verschillende soorten warmtepompen te koop met elk hun eigen kostenplaatje. Niet alleen de apparaten onderling verschillen in prijs, maar ook hun installatie. De goedkoopste variant is een lucht-lucht warmtepomp die gebruik maakt, zoals de naam suggereert, van omgevingslucht. De lucht-water warmtepomp werkt volgens hetzelfde principe, maar staat de warmte af aan het leidingwater. Deze twee apparaten kosten, inclusief installatie en BTW, zo’n €3.500 en €7.500. De grond-water water warmtepomp is efficiënter in gebruik, maar tevens duurder. Dit apparaat maakt gebruik van opgeslagen energie uit de aarde en draagt het af aan het leidingwater. Dit kost zijn €9.000 tot €15.500 inclusief de BTW en de installatie. Verder is er nog de water-water warmtepomp die tussen de €15.500 en de €20.000 kost inclusief de overige kosten.

Subsidies op de warmtepompen

De subsidies die voor de warmtepompen beschikbaar zijn gesteld zijn afhankelijk van het afhankelijk. Dat valt onder de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidie kan men nog bij het kopen van een warmtepomp tot 31 december 2020 krijgen. De subsidies kunnen variëren van €500 tot €2.500. De enige voorwaarde is dat de pomp verbonden moeten zijn aan een verwarmingsapparaat. Hierdoor valt de lucht-lucht warmtepomp buiten de subsidie. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van zogenaamde energieleningen.