Voorkom voedselverspilling met deze tips!

Als wij de feiten even op een rijtje zetten van de hoeveelheid voedselverspilling in Nederland is dit schokkend! In de Nederlandse huishoudens wordt er per persoon gemiddeld 47 kg aan eten weggegooid per jaar. En dan hebben we het hier over eetbaar voedsel, niet over botten of schillen! Veel van wat wordt weggegooid zit nog onaangeraakt in de verpakking. Naast de huishoudens wordt er door producenten, tussenhandel, horeca en supermarkten nog eens aan twee miljard euro aan voedsel weggegooid. Ontzettend zonde! Oké, je begrijpt inmiddels vast het idee. Maar wat kan jij eraan doen? Wij geven je tips!

 

Maak een boodschappenlijstje

Het blijkt dat mensen die zonder boodschappenlijstje naar de winkel gaan 40% meer verspillen dan gemiddeld. Door eerst goed te checken wat je in huis hebt en vervolgens een boodschappenlijstje te maken doe je minder impulsaankopen. Dit is ook nog eens goed voor je portemonnee!

 

De houdbaarheidsdatum is niet heilig!

Houdbaarheidsdata zijn vaak een indicatie. Vaak wordt iets weggegooid, doordat de datum voorbij is. Je hebt twee verschillende houdbaarheidsdata. Namelijk een ‘tenminste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’. De ‘tenminste houdbaar tot’ kan je minder serieus nemen. Dit is een inschatting. De enige manier dat je het echt weet of een product goed is, is door je zintuigen te gebruiken. Kijk en ruik! Als dit normaal is, kan je een klein hapje nemen voor een test. Is dit goed? Dan kan je het meestal nog gebruiken!  De ‘te gebruiken tot’ wordt gebruikt op middelen die je kort kunt bewaren. Zoals bij vlees en vis, bij dit moet je wel iets strikter aan de data houden, aangezien er bacteriën kunnen groeien die je niet kunt zien en ruiken.

 

Uit eten? Vraag een doggybag

Ga jij regelmatig uit eten en is de portie te groot of niet zo’n honger vandaag? Vraag een doggybag! In andere landen is het misschien meer sociaal geaccepteerd, maar ook in Nederland kan dit prima! Op deze manier voorkom je veel voedselverspilling. De volgende dag kan je het prima opwarmen en hoef je niet te koken!

 

Plan een restjesdag in!

Heb je te veel gekookt of liggen er nog restjes groente in de koelkast? Zorg dat je deze restjes goed bewaart en plan een dag in als restjesdag! Wees creatief Maak een lekkere pasta, curry, soep of wraps! En zo kan je genieten van een nieuwe lekkere maaltijd en ben je duurzaam bezig.

Mede mogelijk gemaakt door WhatsOrb: het platform voor duurzaam nieuws en groene innovaties