rolluiken utrecht

Duurzaam Utrecht

In een onderzoek naar duurzame bedrijven kwam naar voren dat Utrecht de meeste duurzame stad van Nederland is. Dit is beoordeeld op 12 verschillende factoren, waaronder klimaat- of CO2-neutraliteit, relatief autogebruik en de hoeveel zonnestroom die gebruikt wordt.

Het Groene Dak

Het Groene Dak is een woonproject dat sinds 1993 in ontwikkeling is. Maar liefst 66 huizen hebben, zoals de naam van het project al aangeeft, een groen dak. Te midden van deze huizen is een binnentuin met schommels, een zandbak en een tafeltennistafel te vinden die door de bewoners veelvuldig gebruikt wordt. In dit bouwproject is ook een ecologische winkel te vinden, waar diverse veganistische en biologische producten te verkrijgen zijn.

Autovrij

Een deel van de binnenstad van Utrecht is bijna autovrij. Het plan is om de gehele binnenstad voor 2050 autovrij te krijgen. Hierdoor wordt de uitstoot van schadelijke stoffen aanzienlijk verminderd, hetgeen zowel invloed heeft op het milieu als de antieke gebouwen die in Utrecht staan. Deze gebouwen zullen namelijk veel langer in hun originele staat blijven.

Ecologisch grasmaaien

Utrecht kent ook diverse kleinere projecten die georganiseerd worden door organisaties die zich inzetten voor het milieu. Zo werd het gras in de binnenstad in de zomer van 2016 gemaaid met behulp van paard en wagen. Bewoners van de binnenstad initieerden het idee en hielpen gezamenlijk om dit project tot een succes te maken.

Ook als inwoner van Utrecht die niet in de binnenstad woont of aangesloten is bij een organisatie kun je bijdragen aan een beter milieu. Jij kan door het aanschaffen van rolluiken Utrecht helpen de toppositie te behouden in bovengenoemde lijst. Rolluiken bevorderen isolatie. In de zomer kan de warme lucht niet naar binnen zodat je minder gebruik hoeft te maken van je airco of ventilator, en in de winter kan de warme lucht niet naar buiten zodat je stookkosten lager zijn.