Waarom een airco zonder buitenunit een uitstekende keuze is.

Warmte is een van de dingen waar we veel waarde aan hechten. Maar het kan je ook behoorlijk kwellen wanneer de warmtetoename dusdanig fors is dat het vervelend wordt. Dit is vooral binnenshuis een veelvoorkomend probleem. Een airconditioning is dan een oplossing waar veel over wordt gesproken. Maar een airco, is dat niet ontzettend veel gedoe met installeren? Wel, dat hoeft niet!

 

Een airco zonder buitenunit.

 

Men kan ook kiezen voor een airco zonder buitenunit. Steeds meer mensen ontdekken deze oplossingen en zien de charme er van in. Alles is verwerkt in één unit. Normaal gezien bestaat een aircosysteem uit een binnenunit en buitenunit. De binnenunit zorgt ervoor dat de warme lucht wordt onttrokken, de buitenunit blaast deze vervolgens weer uit.

Hoe werkt het?

 

Bij de airco zonder buitenunit zit het complete koelingssysteem uiteraard verwerkt in één unit die binnen in een ruimte wordt geplaatst. Voor een goede werking van de airco zijn 2 kanalen van essentieel belang. Deze leiden dan naar buiten en deze dienen ter verversing van de lucht.

Een airco zonder buitenunit werkt zo, eerst zorgt de binnenunit ervoor dat de warme lucht wordt onttrokken. Vervolgens stroomt deze warme lucht langs leidingen met een verkoelingsmiddel, dit wordt verdampt en hiermee komt er vervolgens droge, koelere lucht vrij.

Hoe verkoelingsmiddel stroomt door de compressor heen, de compressor geeft de warmte af via een naar buiten leidend luchtkanaal en op die manier wordt het middel opnieuw vloeibaar. Het middel stroomt terug, en de cyclus herhaalt zich telkens weer opnieuw.

 

Airconditioning zonder buitenunit kan fungeren als regelaar van de luchtvochtigheid.

 

Niet veel mensen weten dit, maar een airco zonder buitenunit kan ook de luchtvochtigheid binnen een bepaalde ruimte regelen! De airco kan de luchtvochtigheid onttrekken in het geval van een te hoge luchtvochtigheid. Een optimale luchtvochtigheid ligt rond de 50%, deze man nog schommelen tot een hoogte van 70%. Een te hoge luchtvochtigheid kan schimmelvorming tot gevolg hebben, en dit wil je natuurlijk het allerminst.

 

Niet enkel verkoelen, maar ook verwarmen.

 

Je kunt met een airco zonder buitenunit niet enkel verkoelen, maar ook nog eens verwarmen. Doordat de airco ook kan voorzien in warme lucht, heeft men ook de mogelijkheid de airco in de winter dusdanig in te stellen dat deze ook kan zorgen voor warmte in huis. De warmte voor de airco fungeert voor veel mensen in de winter dan ook als extra verwarmingsmiddel. Dit om bijvoorbeeld de woonkamer net een beetje meer te kunnen opwarmen. Echter, het is niet zo dat de airco op zichzelf de verwarming van de gehele ruimte op zich kan nemen. Deze misvatting wordt soms nog wel eens gemaakt. Dit is dus niet het geval. Maar een goede functie als bijverwarming is zeker aanwezig.

 

Meer weten?

 

Wilt u meer weten over al het moois van een airco zonder buitenunit? Neem dan eens een kijkje op Aquaconsult!