Hoe kan technologie bijdragen aan verduurzaming?

In de afgelopen jaren komen twee trends overduidelijk naar voren. Ten eerste zie je een verschuiving van offline naar online. Steeds meer apparaten worden smart en kunnen met elkaar communiceren. Tegelijk met deze technologische ontwikkelingen wordt verduurzaming ook steeds belangrijker op zowel de politieke en zakelijke agenda. Deze twee factoren versterken elkaar soms, maar werken elkaar ook nog wel eens tegen. Welke rollen deze twee op elkaar hebben en hoe zich dit in de toekomst mogelijk gaat ontwikkelen kan je lezen in deze blog.

Internet of Things

Deze opkomende trend is op steeds meer vlakken zichtbaar. De Internet of Things betekent dat apparaten in staat zijn om met elkaar te communiceren zonder dat er hier mensen tussenin zitten. IoT is in veel huizen al zichtbaar door middel van een slimme energiemeter die in veel huishoudens al te vinden is. IoT biedt dus momenteel al veel mogelijkheden en deze blijven in de toekomst alleen maar toenemen. Internet of Things kan er in de toekomst voor zorgen dat ook organisaties duurzamer te werk kunnen gaan. Vooral voor de energievoorziening zijn er veel kansen.

Bijdragen aan een betere toekomst

Het is moeilijk om een exacte kosten-baten afweging te maken die bepaald hoeveel impact nieuwe technologieën hebben op milieu en klimaat. Op individueel en zakelijk niveau kun je natuurlijk wel diverse keuzes maken die zorgen dat de technologieën die jij afneemt niet te veel impact hebben op de natuur. Een voorbeeld hiervoor is de keuze voor een bedrijf in de bouw. Stel, je bent eigenaar van een bedrijf en op zoek naar een aannemer voor een nieuw kantoorpand of de verbouwing van het huidige pand. Er zijn dan certificaten die je helpen bij het maken van een duurzame keuze. ISO 14001 staat voor milieumanagement. Een bouwbedrijf dat in bezit is van dit certificaat toont aan dat het met respect omgaat met het milieu en klimaat en de gevolgen hiervan probeert te beperken. Door te kiezen voor bedrijven die in het bezit zijn van een dergelijk certificaat beperk je tevens de negatieve gevolgen van technologieën door middel van verduurzaming.