Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?

Een goed matras is heel belangrijk voor de optimale nachtrust. Maar welk matras heb je nodig? Zo’n nieuw matras kopen is zo makkelijk nog niet. In deze blog vertellen we wat over de verschillende soorten matrassen. 

Verschillende materialen

Er bestaan heel veel verschillende soorten matrassen, die van allemaal verschillende materialen zijn gemaakt. Zo heb je matrassen gemaakt van polyether, koudschuim, pocketvering, latex en traagschuim. Polyether matrassen zijn gemaakt van goedkoop schuim en zijn geschikt voor slapers zonder bijzondere wensen. Het wordt vaak gebruikt voor open kinderbed of een logeerbed. Polyether gaat maximaal 5 jaar mee.

Het koudschuim matras is kwalitatief goed matras dat lang meegaat. Dankzij de open celstructuur ventileert het matras goed en behoudt het zijn veerkracht. De druk is zwart en de tegendruk is stevig. daardoor voelde meteen comfortabel aan en lig je erg lekker. Dit materiaal gaat zo’n 12 tot en met 15 jaar mee.

Pocketvering matrassen bestaan uit metalen veren met schuimrubber er omheen. De metalen veren zijn verpakt in pockets om te voorkomen dat de veren door de toplaag heen gaan. Het ligt erg comfortabel en biedt een goede ondersteuning. Zo matras gaat 8 tot 10 jaar mee.

Latex matrassen zijn van een rubber dat veerkrachtig en rekbaar is. Hierdoor ligt het erg comfortabel en heeft het een lange levensduur. Latex wordt in veel boxsprings en lattenbodems gebruikt. Wanneer bijvoorbeeld allergisch bent voor huisstofmijt, kan een latex matras een uitkomst bieden. Het traagschuim matras is erg populair. Doordat het materiaal naar je lichaam vormt, liggen deze matrassen erg lekker. Ze zijn druk verlagen waardoor je lichaam wordt ontlast. Deze matrassen gaan ongeveer 9 jaar mee.

Wat is het beste voor jou?

Welk matras het beste bij jou past, hangt niet alleen van het materiaal af, ook je slaaphouding hierbij erg belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld veel op je zij slaapt, dan is het belangrijk dat je materiaal uitkiest waar je schouders en heupen in wegzakken. Daarnaast zijn ook je gewicht en je postuur van belang.