Hoe richt ik een duurzame, ecologische woning in?

Het is heel eenvoudig om een duurzame en ecologische woning in te richten. Daarvoor zijn een aantal zaken geschikt die je kunt toepassen. Deze gaan we met je doornemen in deze blog. Lees snel verder om erachter te komen hoe dit in elkaar zit.

Goede isolatie

Door te kiezen voor goede isolatie in de muren is het gemakkelijker om energie te besparen. Het is tegenwoordig heel gemakkelijk om de spouwmuren te laten behandelen met moderne isolatie, juist in oude huizen is dit rendabel. Daarnaast is dubbele of driedubbele beglazing een ideale optie. Zo verlies je minder warmte en koelte via het glaswerk. Heb je ook wel eens gedacht aan een groendak, met daarop bijvoorbeeld mos? Dit isoleert ook goed en heeft allerlei voordelen voor het milieu. Ook je stresslevels dalen er significant door. Heel belangrijk dus om zowel binnen als buiten te zorgen voor voldoende groen. 

Duurzame materialen

Iedereen weet dat niet alles altijd 100% groen kan. Ook het inrichten van een woning vaak niet. Maar het is wel mogelijk om duurzame materialen te kiezen, zodat je verbouwing in principe maar een keer moet. We raden je aan om zo min mogelijk schadelijke stoffen te gebruiken, bijvoorbeeld te kijken naar de verf die je gebruikt. Daarnaast raden we je een gietvloer aan, omdat je zo gemakkelijk een vloer toe je beschikking hebt die zowel duurzaam als een hoog gebruiksgemak heeft. 

Kies voor grote ramen en openheid

Veel moderne stijlen worden gekenmerkt door een bepaalde openheid. Deze is terug te zien in een open interieur waarin verschillende functies (keuken, woonkamer, eethoek) op elkaar aansluiten. Koppel daaraan grote ramen en je hebt je duurzame design te pakken. Waarom dit duurzaam is? De grote ramen laten veel licht naar binnen vallen waardoor het mogelijk is om door het zonlicht je woning op te warmen wanneer dit mogelijk is. Natuurlijk moet je dan zorgen voor een goede verduistering wanneer het hartje zomer is, want dan is het de bedoeling dat het lekker koel is. Ja, daar heb je ook een airco voor, maar dit helpt aanzienlijk de kosten te drukken voor de energie die dit apparaat nodig heeft. O, het groene dak! Dat is ook even een dingetje, dat isoleert het dak heel goed in de zomer waardoor het veel koeler is binnen. Dat merk je zeker wanneer je een plat dak hebt. 

Veel plezier met het inrichten van je nieuwe woning en maak er een schitterende woning van!