Waar kan ik allemaal subsidie voor krijgen?

Subsidies zijn lang niet altijd voor iedereen even duidelijk. Dat is vervelend, want wie gebruikmaakt van subsidies kan een leuk extra zakcentje bij het maandinkomen optellen. Bovendien dat het ervoor zorgen dat je hele andere keuzes maakt en je huis heel anders laat bouwen. Naast groene daken zijn er nog veel meer zaken waar je wel of juist niet meer subsidie voor kunt krijgen. Of je nou een nieuwbouwwoning of een bestaande woning koopt. In beide gevallen is het goed om van tevoren uit te zoeken waar de woning wel of niet over beschikt. Zowel huizen die lagere stookkosten hebben als huizen die subsidies ontvangen zijn een verstandige keuze.

Zonneboiler en zonnepanelen

Veel mensen gaan ervan uit dat ze een subsidie kunnen ontvangen voor het plaatsen van zonnepanelen. In het verleden was dit inderdaad het geval, maar dat is momenteel niet meer zo. Voor zonnepanelen is de subsidie namelijk stopgezet. Voor zonnepanelen is er wel een energie bespaarlening waar gebruik van kan worden gemaakt. Zonneboilers maken ook gebruik van zonlicht. Dit om het water te verwarmen. Echter kan er nog wel subsidie aan worden gevraagd voor zonneboilers. Dit is zo sinds 1 januari 2016. Ook voor een pellet kachel, warmteboiler of een biomassaketel is subsidie aan te vragen.

Subsidie voor isolatiematerialen

In het verleden was het ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor isolatiemateriaal. Het subsidiepotje dat hiervoor was bestemd is inmiddels op en het is dus niet meer mogelijk voor huiseigenaren om gebruik te maken van deze subsidie. VvE’s hebben nog wel de mogelijkheid om hier een subsidie voor aan te vragen. Om erachter te komen waar je nog wel een subsidie voor kunt krijgen kun je een kijkje nemen op de website van Energiesubsidiewijzer.nl. Het kan wel voorkomen dat sommige subsidies niet zichtbaar zijn wanneer de gemeente deze nog niet heeft aangemeld. Daarom is het ook verstandig om ook contact op te nemen met de gemeente voor de informatie over subsidies.