zonnepanelen dak

Haal het maximale uit je platte dak

Een plat dak, daar kan je toch helemaal niet zoveel mee? Dat valt eigenlijk best wel mee. Sterker nog, dit dak heeft een paar manieren op het gebied van energie en isolatie een aantal manieren waarop het voor jou wel heel eenvoudig wordt om te besparen op de energierekening. Zo is het mogelijk om door middel van een handig systeem zonnepanelen aan te leggen op dit dak en toch het maximale hieruit te halen. Daarnaast is het mogelijk om het dak te isoleren, zonder dat je hierdoor al te veel aan ruimte verliest.

Zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen worden vaak in verband gebracht met schuine daken, omdat dit de perfecte constructie zou zijn voor montage en het zonlicht. Maar dat is niet helemaal waar. Natuurlijk heeft een schuin dak deze voordelen, maar door middel van een aantal handige oplossingen is het ook mogelijk om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen. Hiervoor gebruikt men een zonneschans. Dit is een systeem waarmee de panelen op het dak bevestigd worden. Daarnaast wordt er met dit systeem rekening gehouden met optimale benutting van de ruimte. Om te zorgen dat ze genoeg zonlicht opvangen, kunnen de zonnepanelen plat of rechtop geplaatst worden.

Breng isolatie aan

Wanneer er geen enkele vorm van isolatie in je woning aanwezig is, vervliegt de warmte in de verschillende woonruimtes veel sneller. Hierdoor moet je veel meer stoken, en dat ga je terugzien op de energierekening. Daarom wordt alle huisbezitters aangeraden om voldoende te investeren in isolatie. Een voorbeeld hiervan is dakisolatie. Als je in een woning met een plat dak woont, zijn er verschillende manieren waarop je dit kunt (laten) doen. Zo is er een warm-dak-isolatie, omgekeerd-dak-isolatie en koud-dak-isolatie. Elke optie heeft weer z’n eigen voor- en nadelen. Wil je ruimte besparen? Kies dan voor een omgekeerd-dak-isolatie, waarbij het materiaal aan de bovenkant bevestigd wordt. Vraag in dit geval bij de specialist om meer informatie.

Ecologisch dak

Een andere manier om het maximale uit je platte dak te halen, is door er een ecologisch dak van te maken. Laat in plaats van bedekking op het dak een sedumdak maken. In dit geval zorgen vetplantjes voor de bescherming van jouw dak. Dit kan een stuk mooier staan dan een plaat met zwart materiaal. Daarnaast is het mogelijk om je dak zo aan te (laten) passen dat het regenwater wordt opgevangen en weer gebruikt kan worden om bijvoorbeeld het toilet door te spoelen.