Tips voor een onderhoudsvrije tuin

Je wilt graag een mooie en groene tuin, maar hebt geen tijd of zin om hier veel energie in te steken. Herkenbaar? Dan doe je er goed aan om deze tips voor een onderhoudsvrije tuin te kiezen. Van planten die weinig onderhoud nodig hebben tot efficiënt tuinieren. Al het groen in je tuin heeft natuurlijk verzorging nodig.  In dit artikel laten we zien dat je een mooie en groene tuin kunt hebben zonder hier al te veel tijd in te steken. Tuininspiratie nodig? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Kies voor eenvoudig groen

Een groene tuin dat weinig onderhoud nodig heeft. Het klinkt bijna als een illusie. Ja, een groene tuin dat geen onderhoud nodig heeft, is een illusie. Maar door voor ‘onderhoudsvrije planten’ te kiezen, kom je erachter dat je een groene tuin zonder al teveel onderhoud kunt hebben. Het hangt dus met name af van de planten waar je voor kiest. Er zijn bepaalde planten zoals een cactus die zeer weinig water, zon en voeding nodig hebben. Daarbij overleven ze verschillende weersomstandigheden. Vaak zie je dat planten die het Nederlandse klimaat gewend zijn weinig onderhoud nodig hebben. Breng een bezoek aan een tuincentra en informeer welke planten weinig onderhoud nodig hebben. Daarbij kan het helpen om bepaalde planten bij elkaar in de buurt neer te zetten.

Bestrating in plaats van een gazon

Alhoewel een mooie groene grasmat iets is waar we allemaal naar streven, heeft dit veel onderhoud nodig. Gras heeft regelmatig water nodig, dient bemest te worden en 2 – 3 keer per week gemaaid te worden in het voorjaar. Niet iedereen heeft hier tijd voor je. Door voor bestrating of een kunstgrasveld te kiezen bespaar je jezelf enorm veel tijd. Bij een kunstgras kun je toch genieten van een mooie groene mat zonder dat je hier ook maar een minuut tijd aan kwijt bent. Bestrating is over het algemeen een stukje duurder dan kunstgras, alhoewel dit ook van de keuze afhangt. Zo is het prijsverschil bij tegels behoorlijk groot. 

Efficiënt tuinieren

Efficiënt tuinieren bespaart je een hoop tijd. Door elke dag 10 minuten aan je tuin te spenderen voorkom je dat werkzaamheden opstapelen. Loop dagelijks door je tuin heen om onkruid te verwijderen, de gezondheid van de planten te checken, water te geven waar nodig en door planten op tijd te snoeien. Kies bovendien voor planten die rond dezelfde tijd van het jaar beginnen met bloeien. Zo kun je het snoeien in een keer doen.

 

Neem contact op met een hovenier voor het inrichten van een onderhoudsvrije tuin. Het voordeel van een hoveniersbedrijf is dat ze precies weten hoeveel onderhoud bepaalde planten nodig hebben. De hoeveelheid onderhoud hangt overigens ook af van de hoeveelheid neerslag en zon dat je tuin ontvangt.