Sedumdak laten aanleggen

Het aanleggen van een groendak kun je gemakkelijk zelf doen, maar als je toch liever niet het dak op gaat, kun je een sedumdak laten aanleggen. Als je deze klus uitbesteed weet je in ieder geval zeker dat het goed gebeurd. Een sedumdak aanleggen is namelijk niet zomaar gebeurd, er komt een hoop bij kijken. Je dient rekening houden met de verschillende lagen en de technieken die je moet gebruiken om deze te leggen.

Controle dakconstructie

Voordat de sedummatten gelegd kunnen worden, dient het dak gecontroleerd te worden. Er wordt onder andere gekeken naar wat de hellingshoek en de maximale draagkracht van het dak is. Het dak moet namelijk wel sterk genoeg zijn. Een groendak weegt al snel 50 kg per m2 en als je een schuin dak hebt, weegt het nog meer. Niet alle daken kunnen dit gewicht dragen, hierdoor kan het dak uiteindelijk breken. Als het dak het gewicht kan dragen, kunnen de sedummatten geplaatst worden..

Sedumdak ontwerpen

Als je het aanleggen van het sedumdak uitbesteed, kun je het dak volledig laten ontwerpen door een expert. Als je de sedummatten zelf aanlegt, heb je vaak alleen standaard doe het zelf sedumpakketten en kun je het ontwerp niet zelf bepalen. Bij het ontwerp kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar de inrichting van je tuin, het sedumdak kan namelijk een verlenging van je tuin worden. Ook kun je verschillende plantjes met elkaar combineren, dit zorgt ervoor dat je dak bijna het hele jaar in bloei staat. Uiteraard krijg je van tevoren een uitgebreide uitleg over de verschillende plantjes en de bloeiperiode.

 

Plaatsen van de sedummatten

Je denkt misschien dat het plaatsen van een sedumdak een grote klus is, maar dit valt behoorlijk mee. Een groendak kan namelijk in één dag geplaatst worden. Als alles opgemeten is, worden de verschillende lagen opgebouwd. Het enige wat je zelf hoeft te doen, is de komende dagen het dak nat houden. Dit zorgt ervoor dat de sedumplanten goed wortelen. De kosten voor het uitbesteden van het groendak zijn erg verschillend. Het hangt af van het type, formaat en de bereikbaarheid van het dak. Voor de exacte prijs kan je het beste een offerte aanvragen. Zo zie je precies wat het kost om een sedumdak aan te leggen.