Snelladers gebruiken voor het opladen van uw auto

Er is door de jaren heen reeds heel wat gezegd en geschreven over het snelladen van een elektrische auto. Snellaadpalen zijn een soort van laadpalen die het mogelijk maken om elektrische voertuigen binnen een korte tijdspanne op te laden. Dit gebeurt door gelijkstroom te leveren aan het voertuig. Door te kiezen voor snelladen is het in de praktijk veelal mogelijk om een auto binnen amper zo’n half uur van voldoende elektriciteit te voorzien. Dat is een groot verschil in vergelijking met de laadpalen die wisselstroom leveren. Deze doen er namelijk zo’n 2 uur over om een auto voldoende op te laden. Voor het thuis opladen met behulp van een eigen omvormer kunt u al snel rekenen op een vereiste oplaadtijd van 8 uur. Wilt u graag meer te weten komen over het gebruik van snelladers voor uw elektrische auto? In dat geval is het de moeite waard om even goed de onderstaande informatie door te nemen.

Het gebruik van snelladers in Nederland

De bekendste snelladers welke zijn terug te vinden op de Nederlandse markt zijn de zogenaamde Fastned exemplaren. Echter zijn ook de zogenaamde superchargers van Tesla Motors uiteraard erg bekend. Door de jaren heen zijn er nog verschillende extra partijen op de Nederlandse markt verschenen welke ervoor hebben gekozen om openbare snellaadstations in gebruik te nemen. Het gaat hierbij niet alleen om verschillende dealers van het automerk Nissan, maar ook om de ANWB en om Mister Green. Aan het begin van het jaar 2017 was het Shell welke bekend maakte dat ze bij verschillende tankstations verspreid over Nederland ook snellaadstations zou gaan voorzien. In België was het Q8 welke op dit vlak het voortouw heeft genomen. Zij bood in eerste instantie dan ook 18 snelladers aan van 50kW verspreid over verschillende benzinestations langs de autosnelweg.

Wat maakt snelladers nu precies zo interessant?

Zoals in de inleiding van deze pagina reeds duidelijk gemaakt zijn snelladers vooral zo interessant omdat ze er in slagen om een elektrische auto binnen een korte tijd op te laden. Dit zorgt er in de praktijk voor dat snelladers steeds over een elektrisch vermogen dienen te beschikken van ongeveer 50kW. De voedingsspanning bedraagt 400 tot 500 V gelijkspanning terwijl de stroom maximaal 125 ampère kan worden. Het laadproces wordt geregeld door middel van een speciaal ‘Battery Management System’. De stekkerverbinding waar in Europa gebruik van wordt gemaakt luistert naar de naam ‘CHAdeMO’. Fastned stations zijn in het merendeel van de gevallen eveneens uitgerust met een Tesla-adapter waardoor het eveneens tot de mogelijkheden behoort om er een Tesla auto bij op te laden.

Kunnen snelladers schadelijk zijn voor uw auto of niet?

Ondanks het feit dat snelladers bijzonder populair zijn om gebruik van te maken bestaan er in de praktijk ook enkele geruchten die stellen dat het gebruik er van schadelijk zou zijn voor de batterij van een elektrisch voertuig. Omwille van deze reden wordt het dan ook aangeraden om regelmatig even de auto gewoon thuis op te laden op een laag vermogen. Let wel, er zijn ook heel wat bedrijven die reeds hebben aangegeven geen enkel probleem te ondervinden wanneer ze hun voertuigen uitsluitend opladen met behulp van snelladers. Dit geldt onder meer voor het taxibedrijf ‘Taxi Electric’ in Amsterdam. Zij hebben reeds aangegeven dat hun Nissan Leaf voertuigen geen noemenswaardig capaciteitsverlies hebben geleden na twee jaar elke dag twee à drie keer gebruik te maken van snelladers.