Tips van een professional: wespenoverlast

Aangezien de zomer steeds dichterbij komt, speelt ook de overlast van insecten weer op. De meest vervelende overlast is waarschijnlijk die door wespen. Eén wesp is zo erg nog niet en kan zelfs grappige situaties opleveren tijdens de familie BBQ. Worden het er meer dan wordt het een heel vervelende zomer. Om die reden hebben we een professional om tips gevraagd, hier de tips van Avonda Faunabeheer om wespen te bestrijden.

Het gevaar van een wespennest

Eén enkele wesp die je komt storen tijdens de BBQ is moeilijk te voorkomen. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat je eigenlijk blij mag zijn met maar één wesp? Als je een wespennest in de buurt hebt kunnen het er namelijk wel 5.000 zijn! En al die 5.000 wespen gaan zoeken naar eten, het liefst in de buurt van het nest.

Elk nest wordt door de koningin gestart. Dit doet ze voornamelijk onder de grond, maar mens gemaakte alternatieven als dakranden, aanbouwen en spouwmuren zijn ook populair. Het belangrijkste om wespenoverlast tegen te gaan is dan ook om te voorkomen dat de koningin in jouw huis of tuin een nest kan beginnen.

Voorkom dat het een nest wordt

De eerste stap om te voorkomen dat de koningin gaat nesten is om er voor te zorgen dat er geen gaten of kieren zijn welke omgetoverd kunnen worden tot holle droge ruimtes. Dus loop kritisch door huis en tuin, gewapend met kit of purschuim, en dicht alle mogelijke kieren. Zolang de koningin geen veilige plek weet te vinden, blijft ze zoeken naar alternatieven.

 

Het is lastig om te zeggen of je ook alle plekjes hebt dichtgestopt, gelukkig zijn er ook nog andere hulpmiddelen om wespen te verjagen. Zo zijn er nep wespennesten op de markt. Zie het als vogelverschrikkers voor wespen. Wespen zijn territoriale beestjes en zullen een andere kolonie eerder met rust laten dan een mogelijke confrontatie aangaan.

 

Past een nep wespennest niet binnen de decoratie van de tuin, of wil je liever natuurlijke middelen inzetten om wespen te bestrijden dan zijn er nog enkele geuren die wespen niet op prijs stellen;

Koffiepoeder bijvoorbeeld, helemaal als het is verbrand. Maar ook kruidnagel in een halve sinaasappel gedrukt of drijvend in een bakje met water.

 

Zie je in het voorjaar toevallig een wesp vliegen dan is het waarschijnlijk een (toekomstige) koningin. Door haar nu al te doden weet je zeker dat ze geen nest kan starten.

Wespennest verwijderen

Heb je al overlast door een wespennest, of heb je ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch een wespennest gevonden? Dan adviseren wij om altijd een professionele wespenbestrijder te raadplegen. De risico’s om zelf een wespennest te verwijderen zijn simpel weg te groot en wegen niet op tegen de kosten om een wespennest professioneel te laten verwijderen.