Maak je woning groener met deze 3 tips

Tegenwoordig is het steeds belangrijker om rekening te houden met de natuur. Dat betekent dat we niet alleen rekening moeten houden met ons energieverbruik en eventuele milieuverontreiniging. Het betekent ook dat we een verandering teweeg moeten brengen en onze manier van denken als het gaat om het samenleven met de natuur. Deze blok presenteren we daarom 3 verschillende manieren om je woning groener te maken.

Kies de juiste planten en bomen

Sommige planten, bloemen of bomen hebben een grotere voetafdruk dan andere. Als je dus overweegt om een boom in je tuin of een mooie kamerplant aan te schaffen, dan doe je er goed aan om ook na te denken over de impact die deze plant zal hebben. Denk bijvoorbeeld aan de hoeveelheid water die verbruikt moet worden om de plant te wateren. Zo zijn er meer dan genoeg opties om uit te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een olijfboom in je tuin, want deze komen oorspronkelijk voor in warme klimaten en zullen het dus het Nederlands klimaat goed kunnen doen met de reguliere regenval.

Zorg in je tuin voor voldoende groen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het hebben van voldoende groen in je voor- of achtertuin. Een probleem wordt in Nederland vaak zichtbaar is, is dat van ondergelopen tuinen. Dit komt omdat men er vaak voor kiest, in sommige gemeenten meer dan een andere, om de tuin volledig te betegelen. Dit heeft als gevolg dat regenwater niet eenvoudigweg kan stromen en er dus wateroverlast kan ontstaan. Dit is eenvoudig op te lossen door meer groen in de tuin. Op die manier hoeft het rioolwaterzuivering minder belast te worden.

Zorg voor weinig bemesting

Als je dan toch planten gaat uitkiezen voor in je tuin, zorg er dan voor dat deze niet erg veel bemesting nodig hebben. Mest, en zeker koeienmest, is bijzonder slecht voor het milieu. Dat hebben we gemerkt met de boerenprotesten de afgelopen tijd! Draag daarom dus een steentje bij aan een beter milieu, door voor planten te kiezen die met relatief weinig voeding toch goed kunnen floreren.