Je huis verkopen: 9 stappen om dit snel te doen

Het is eindelijk tijd om gedag te zeggen tegen je woning. Je hebt er een aantal mooie momenten beleefd maar bent toch toe aan een andere omgeving. Op het moment dat je jouw huis te koop wilt zetten zijn er een aantal stappen die je wilt volgen. Via deze links: “een stappenplan om je huis te verkopen“ kun je de beste info vinden, hier geven we je alvast een voorproefje.

1. Moet ik eerst kopen of verkopen?

Het veiligst is om eerst je woning te verkopen. Alleen is dit niet voor iedereen het geval. Je moet ook kijken naar je eigen situatie:

  • Ben je financieel in staat om twee huizen te betalen?
  • Is het verhuizen op korte termijn noodzakelijk?

Door jezelf de goede vragen te stellen kan deze beslissing beargumenteerd worden.

2. Ga ik zelf verkopen of met een makelaar?

De meesten kiezen voor een makelaar. De reden is dat een makelaar tijd en zorgen uit handen neemt. Aan de andere kant kan een huis zelf verkopen veel kosten besparen.

3. Hoe zit het met achterstallig onderhoud?

Op het moment dat je een huis verkoopt wil je dit in een goede staat doen. De reden hiervoor is dat het hebben van achterstallig onderhoud de waarde kan verminderen. Geïnteresseerden schrikken namelijk af doordat onderhoud hen tijd en geld gaat kosten. Repareer daarom van tevoren een aantal gebreken in het huis.

4. Hoe bepaal ik mijn vraagprijs?

Het hebben van een goede prijs is essentieel voor het verkopen van een huis. De vraagprijs is afhankelijk van:

  • De staat van je woning
  • Ligging van de woning
  • Jaar dat het gebouwd is

Voer onderzoek naar andere woningen in de buurt. Voor hoe veel worden deze verkocht? Ook een makelaar kan een goede inschatting geven.

5. Energielabel

Het hebben van een energielabel is verplicht. Deze geeft aan hoe het zit met de isolatie en energieprestatie van een woning. Het is verplicht en moet tijdens het overdragen van een huis aan de nieuwe bewoner gegeven worden.

6. Hoe maak ik een huis verkoop klaar?

Een huis verkoop klaar maken is belangrijk voordat er een bezichtiging plaatsvind. Dit betekent dat je de woning netjes achterlaat. Zorg dat het schoon en opgeruimd is. Hierdoor oogt je woning netter en ruimer. Dit kan een positieve invloed hebben op de kopers intentie.

7. Hoe plan ik een bezichtiging?

Als je een makelaar hebt wordt dit door hem gepland. Wanneer je zelf een huis verkoopt is het aan jou om dit te plannen. Het is simpelweg contact opnemen met de potentiële koper en een afspraak inplannen. Vervolgens kun je het huis laten zien en er wat over vertellen.

8. Hoe gaat het onderhandelen?

Wanneer je een bod hebt gaan de onderhandelingen beginnen. Met een makelaar heb je iemand die ondersteuning biedt over de volgende stappen. Op het moment dat jouw huis zelf verkoopt gebeurt dit volledig door jezelf. Bedenk dan ven tevoren welke uitkomsten je eruit wilt halen. Wat is je minimale vraagprijs? Welke voorwaarden zijn er?

9. Koopcontract opstellen

Op dit moment heb je een mondeling akkoord over het koopcontract. Nu moet deze nog worden opgesteld. Wanneer je een makelaar hebt zal deze het koopcontract gereed maken. Als je kiest om je huis zelf te verkopen ligt de verantwoordelijkheid bij jou. In dat geval zijn er verschillende voorbeelden te vinden op het internet en bij verenigingen. Na het tekenen van de overeenkomst is het klaar. De overdracht en verhuizing vinden plaats en jij hebt je woning verkocht.