Je energierekening verlagen doe je zo

De gasprijzen zijn enorm gestegen de laatste tijd, maar gas is ook slecht voor het milieu. Daarom kun je beter overstappen op een elektrische vorm van verwarmen. Je kunt bijvoorbeeld een elektrische kachel kopen voor je woonkamer, badkamer en andere ruimtes in je woning. Elektriciteit is goedkoper dan gas, waardoor de kosten lager uitvallen. Daarnaast kun je de verwarming lager zetten en de woonruimtes goed isoleren. Zo haal je ook het beste uit je elektrische kachel.

Investeer in zonnepanelen

Met zonnepanelen kun je zelf energie opwekken voor je woning. Hierdoor hoef je minder te betalen aan energiekosten. Zonnepanelen zijn daarnaast erg milieuvriendelijk, want het is een milieuvriendelijke manier van energie opwekken. Er worden geen schadelijke stoffen uitgestoten en je bent zo minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Je bent ook minder afhankelijk van energieleveranciers en de waarde van je woning stijgt.

Gebruik energiezuinige lampen en apparaten

Zeker in de wintermaanden zul je lang de lichten aan hebben staan, omdat het langer donker is overdag. Je wilt natuurlijk wel iets kunnen zien in huis, dus geen lichten aanzetten is geen optie. Je kunt wel kiezen voor energiezuinige verlichting, namelijk met ledlampen of slimme verlichting. Ledlampen verbruiken minder energie en gaan langer mee dan spaarlampen. Slimme verlichting kun je dusdanig instellen dat je de lampen nooit te lang aan hebt staan. Zo kun je in bepaalde ruimtes bewegingssensoren installeren, zodat het licht enkel aan gaat als er iemand in de ruimte is. Dit is ideaal voor je hal of wc, waar je meestal niet lang verblijft.

Wil je echt een lage energierekening, dan kun je natuurlijk het beste zoveel mogelijke bespaartips combineren. Door bijvoorbeeld zoveel mogelijk apparaten op gas te vervangen door apparaten op elektriciteit, zoals het fornuis en de verwarming, kun je alleen maar meer uit je zonnepanelen halen.