Wat doet een tuin- en landschapsarchitect?

Bij het inrichten en ontwerpen van een woning, wordt er vaak een architect ingehuurd. Net zoals een architect een plan voor een huis ontwerpt, ontwerpt een tuin en landschapsarchitect je tuin. Daarbij houdt de architect rekening met verschillende zaken, zoals de grootte en de vorm van je tuin, de stijl van je huis en natuurlijk hoe jij je tuin uiteindelijk wilt hebben. Je drukt met een tuin je manier van leven uit, bijvoorbeeld of je van status bent of juist bezig wilt zijn met het kweken van groenten en fruit. Achter de werkwijze van een tuinarchitect komen is handig als je deze wilt inschakelen. Wil je hier meer over te weten komen? Onderstaand vertellen we alles over het ontwerpproces!

Ontwerpproces

In een vooroverleg denkt de tuin- en landschapsarchitect samen met jou na over de potenties van de tuin. Hierbij neemt de architect altijd jouw wensen en eisen in gedachten. Ook worden er afspraken gemaakt over de samenwerking en dit vormt de basis voor een voorlopig ontwerp. In een voorlopig ontwerp worden de wensen vertaald in een ruimtelijk concept, een hoofdindeling en een architectonische vorm van de tuin. Met dit voorlopig ontwerp kan namelijk het definitief ontwerp worden ontworpen. Met het definitieve ontwerp kan een tuin- en landschapsarchitect precies aangeven hoe de tuin eruit komt te zien. Het doel is een set tekeningen en een werkomschrijving te maken, die onder andere nodig zijn voor de prijs en de uitvoering van het verbouwen.

Waarom een tuin- en landschapsarchitect inschakelen?

Het inrichten van een tuin doe je misschien maar één keer in jouw leven. Wanneer je van het buitenleven geniet en wellicht ondersteuning nodig hebt voor het inrichten van een prachtige droomtuin, is het altijd handig om een tuin- en landschapsarchitect in te schakelen. De architect kan door op een creatieve manier om te gaan met de inrichting van je tuin ervoor zorgen dat je krijgt wat je wilt. De kosten hoeven ook helemaal niet hoog te zijn en het ligt vooral aan de grootte van de tuin. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van welke architect je nu eigenlijk wilt inschakelen.