Een nieuwbouwwoning en een groene hypotheek

Steeds meer mensen willen tegenwoordig groen bezig zijn. Wanneer je groen bezig bent wil je ook graag beloond worden, helemaal wanneer dit grotere uitgaven betreft zoals het kopen van een huis Als je een energiezuinig huis koopt dan kun je in aanmerking komen voor een groene hypotheek en alle bijhorende voordelen.

Wat is een groene hypotheek?

Een groene hypotheek is een hypotheek die je kunt afsluiten over een milieuvriendelijk huis. De groene hypotheek is opgebouwd in een gewoon deel en een groen deel. Alleen over het groene gedeelte betaal je een lagere rente, het voordeel behaal je dus uit dit deel van de hypotheek. Aan welke voorwaarden het huis moet voldoen om in aanmerking te komen voor een groene hypotheek wordt hieronder besproken.

Wanneer kom ik in aanmerking voor een groene hypotheek?

Bij het bepalen of een woning energiezuinig is wordt er gekeken naar de EPC-waarde (Energie Prestatie Coëfficiënt) van de woning. Deze waarde geeft aan hoeveel energie er nodig is om de woning te verlichten, verwarmen of te ventileren. Rond 1990 had een gemiddelde woning een EPC-waarde van 1,0. Sinds 2015 is de EPC-norm voor een nieuwbouwwoning op 0,4 gezet. Let wel op, elke hypotheekaanbieder kan zijn eigen eisen stellen aan de energiezuinigheid van de woning.

De energiezuinigheid van de woning kan je aantonen via de groenverklaring. Het is niet mogelijk om deze verklaring zelf aan te vragen, maar dit moet gedaan worden door de projectontwikkelaar/ aannemer of via het register groenverklaringen (hier kan een hypotheekadviseur bij helpen). De groenverklaring moet binnen zes maanden na de start van de bouw worden aangevraagd, daarnaast moet de EPC-waarde 0,26 of lager zijn en moet er gebruik worden gemaakt van 100% duurzaam hout.

Wat is het voordeel van een groene hypotheek?

Wanneer je woning aan alle boven genoemde eisen voldoet dan kom je dus in aanmerking voor een groene hypotheek. Als de woning in aanmerking komt voor een groene hypotheek zal je recht hebben opeen rentekorting. Dit zorgt voor lagere hypotheeklasten en energiekosten.

De korting die je kan krijgen bij een groene hypotheek kan verschillen per hypotheekverstrekker. Het kan daarom handig zijn om hierover met je hypotheekadviseur in gesprek te gaan.