Een dakkapel zetten

Nu de prijzen op de woningmarkt naar ongekende hoogte zijn gestegen is jouw huis verbouwen wellicht het overwegen waard. Dit kan zijn omdat je de woning in waarde wilt laten stijgen, of omdat je zelf meer woonplezier wilt hebben. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar meer ruimte is een dakkapel zetten een interessante optie. Met een dakkapel krijg je meer bruikbare ruimte en wordt die onhandige zolder ineens een mooie kamer.

Een dakkapel zetten is een klus die je moet laten uitvoeren door een specialist. Als je dit niet doet is de kans op lekkage of grote schades aanwezig. Of je nu gaat voor een volledige houten dakkapel of een met kunststof afweking, zorg dat het werk vakkundig uitgevoerd wordt.

Bereid je goed voor

Een dakkapel zetten is niet iets wat standaard werk is. Ieder huis is anders, waardoor iedere dakkapel ook anders zal zijn. Bedenk van te voren dus al goed wat je wilt qua afmetingen, te gebruiken materialen, kleur en afwerking aan de binnenzijde. Ga vervolgens op internet op zoek naar aanbieders en laat hen langs komen om een offerte uit te brengen. De prijs tussen de verschillende aanbieders loopt zeer uiteen. Het is dus zeker de moeite waard of 3 á 4 aanbieders een vergelijkbare offerte op et stellen. Zo kun je honderden tot soms wel duizenden euro’s besparen. Let wel op dat de offertes volledig zijn en weinig ruimte tot interpretatie overlaten. Dit voorkomt vervelende discussies achteraf. Wees ook bedachtzaam dat iemand die langskomt voor een offerte beter op de hoogte is en dus betrouwbare informatie kan geven, dan iemand die het uitsluitend via de e-mal doet.

Als er een aanbieder is waarmee je in zee wilt gaan, laat hem dan nogmaals langskomen om alles in te meten. Bespreek nogmaals de gewenste afmetingen, kleur en afwerking. Wees er ook op alert dat de door jou gekozen specialist beschikt over de juiste certificaten en garantieregelingen. Als alles in orde is kan de opdracht geplaatst worden.

De dakkapel zetten

Van te voren ben je bij jouw gemeente nagegaan of er een vergunning nodig is voor het plaatsen van de dakkapel. Als dit zo is heb je deze uiteraard tijdig aangevraagd. Dan is daar de dag aangebroken dat de dakkapel gezet wordt. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan de dakkapel al kant en klaar aangeleverd worden en wordt deze met behulp van een hijskraan naar jouw dak gehesen. Hier wordt hij vervolgens gemonteerd en later van binnen afgewerkt. Een andere mogelijkheid is dat de dakkapel opgebouwd wordt op de woning. De gekozen werkwijze scheelt per leverancier en aannemer en is vooraf besproken en vastgelegd. Voor welke variant je ook kiest, over het algemeen is de dakkapel binnen een dag geplaatst. De deur van de afwerking is afhankelijk van de wensen, maar kan doorgaans ook binnen een dag of anders binnen enkele dagen gerealiseerd zijn.

Bron: Woningvoordeel