Welke verlichting past bij mijn tuin?

Je tuin is een verlengstuk van je huis, goede verlichting is dan ook erg belangrijk. Buitenverlichting zorgt voor veiligheid maar het geeft je tuin ook een gezellige sfeer. Er is veel keuze uit tuinverlichting en buitenlampen, hierdoor kan het soms moeilijk zijn om de juiste verlichting die bij jouw tuin past te vinden. Tuinverlichting is er in allerlei soorten en maten, denk aan designlampen en klassieke lampen van verschillende materialen. Deze zijn ook nog eens verkrijgbaar in veel verschillende kleuren.

Waarvoor dient de buitenverlichting?

Voordat je op zoek gaat naar buitenverlichting, dien je goed na te denken over welke rol de verlichting gaat spelen in je tuin. Wil je de tuin veiliger maken of wil je de tuinpaden of de oprit verlichten? Dan ben je op zoek naar functionele verlichting. Deze verlichting zorgt er ook voor dat mensen die je liever niet in je tuin wilt hebben, op afstand blijven. Als je meer gezelligheid wilt creëren in je tuin, ben je op zoek naar sfeerverlichting. Je kunt bijvoorbeeld een boom of een mooie groep planten verlichten met een spotje.

Stijl van de verlichting

Als je voor jezelf hebt bepaald waar de buitenverlichting voor gaat dienen, kun je nu gaan nadenken over de stijl van de verlichting. Je hebt de keuze uit modern, traditioneel, romantisch of oud Hollands etc. Deze stijl dient te passen bij het interieur van je huis. De tuin is namelijk een verlenging van je huis en je wilt één geheel creëren. Houd natuurlijk ook rekening met je eigen smaak. Het is belangrijk dat je één stijl verlichting kiest, dit voorkomt dat het er chaotisch gaat uitzien.

Soorten buitenverlichting

Als je de daadwerkelijke tuinverlichting gaat kiezen, moet je rekening houden met waar je het voor gaat gebruiken en de stijl van de verlichting. Misschien heb je maar één soort lamp nodig of ben je op zoek naar de gehele verlichting voor de tuin. Doe goed onderzoek van tevoren en koop niet zomaar een lamp. Er zijn erg veel soorten buitenverlichting, wij geven je een klein overzicht:

 

 

  • Buitenlamp met sensor: deze lamp wordt gebruikt om inbrekers buiten de deur te houden. Deze lamp zorgt ervoor dat de voordeur direct verlicht is als er iemand aan komt lopen.
  • Spots: de trend onder de tuinverlichting is het uitlichten van een pad met grondspots. Deze spots geven niet veel licht, maar zorgen wel voor veel sfeer in de tuin.
  • Wandlamp: een wandlamp zorgt ervoor dat een deel van de tuin mooi wordt uitgelicht. Van klassiek tot modern, je kunt ze in elke stijl krijgen.
  • Staande buitenlamp: als je de tuin een woonkamer gevoel wilt geven, kun je kiezen voor een staande buitenlamp. Dit zijn lampen die zorgen voor een gezellige sfeer.

Lees meer op: Cosy Wonen