Wat brengt een zonnepaneel op?

Zonnepanelen voorzien de woning van stroom en het kan voorkomen dat de zonnepanelen meer leveren dan nodig is. Daarom is het belangrijk dat in de woning een goede meter aanwezig is, waardoor overproductie kan worden vastgelegd en stroom kan worden teruggeven aan het elektriciteitsnet. Meer informatie vind je ook op de pagina met informatie over de terugverdientijd van zonnepanelen.

 

Laag stroomverbruik

Het komt regelmatig voor dat mensen met zonnepanelen een overschot aan stroom hebben, omdat zij minder stroom verbruiken dan wordt opgewekt. De opbrengst die niet wordt gebruikt, wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. Dit levert jou een vergoeding van het energiebedrijf op, ofwel de terugleververgoeding. In de volksmond beter bekend als zonnepremie, deze premie geldt ook als jij van het rijk subsidie ontvangt. Energiebedrijven zijn bij wet verplicht om een deel van de zonnestroom die jij aan hen levert te vereffenen met de afname, met een luxe woord, noemt men dit salderen.

 

De elektriciteitsmeter

Er zijn verschillende elektriciteitsmeters, zoals een analoge meter met een draaischijf. De schijf draait terug, als het verbruik lager is, dan de opbrengst van de zonnepanelen. Hierdoor wordt de meterstand direct verlaagd. De tegenhanger van de analoge meter is de digitale elektriciteitsmeter. Deze meter registreert de meterstanden voor verbruik, maar ook de standen voor teruglevering. Beide standen vormen samen het saldo en de opbrengst van de zonnepanelen wordt verrekend met het verbruik.

 

Hoog stroomverbruik

Uiteraard kan het ook voorkomen dat jij meer verbruikt dan de zonnepanelen opwekken. Wanneer de zonnepanelen 1.000 kWh minder leveren dan nodig is, dan ontvang jij de elektriciteit van het elektriciteitsnet tegen het standaardtarief. Het huidige tarief bedraagt momenteel 0,20 kWh, dit geldt voor ongeveer 90% van de Nederlandse huishoudens. Het tarief dat jij krijgt vergoed bij overproductie is lager dan het tarief dat jij moet betalen aan het energiebedrijf.

Zelf zonnepanelen laten leggen?

Ben je nieuwsgierig wat zonnepanelen voor jouw portemonnee kunnen betekenen? Vraag dan eens vrijblijvend een offerte op bij een vakman in de buurt. Doordat de panelen steeds krachtiger worden is de terugverdientijd ook een stuk korter. Vaak heb je jouw panelen al in 6 of 7 jaar terugverdiend. Bekijk nu direct zonnepanelen-installateurs in Gelderland, Zuid-Holland of een andere regio!