Verschillende soorten groene energie

Groene energie is een echt hot topic op het moment in de Nederlandse politiek. Er is steeds meer aandacht voor klimaat en daarmee ook voor het opwekken van groene energie. Zo heeft Jesse Klaver idealistische ideeën over zonnepanelen installeren , terwijl Thierry Baudet liever het land vol kernreactoren zet. Dat het belangrijk is naar groene energie om te schaken vinden alle partijen, maar welke vorm die moet aannemen, daar is discussie over.

Zon

Een veel gebruikte vorm van groene energie is momenteel het zonnepaneel. Een installateur zonnepanelen installeert deze op een dak dat daar geschikt voor is. Daarbij let hij dus vooral op bijvoorbeeld hoe veel uren zon de panelen krijgen op het betreffende dak en ook op waar bijvoorbeeld bomen staan en dergelijke. Het nadeel van zonnepanelen is echter wel dat als het even bewolkt is, of als het nacht is, dan heb je geen energie. Je kan dus onmogelijk een stroom net hebben dat volledig draait op zonnepanelen. Je moet wel andere bronnen hebben daarnaast.

Kernenergie

Een andere bron van groene energie is kernenergie. Hoewel het discutabel is of dit wel echt groene energie is, is het in ieder geval zeker dat deze bron van energie geen broeikas gassen uit zal stoten. Dit heeft dus geen impact op het milieu. Wel veroorzaken kernreactoren radioactief afval. Hoewel het maar om kleine hoeveelheden gaat, is dit iets dat moeilijk op te slaan is. Echter is dit een overkoombaar obstakel op de weg naar groene energie. Verder zijn mensen erg bang voor kernreactoren, vooral naar aanleiding van een paar ongelukken uit het verleden. Echter zijn kernreactoren erg veilig tegenwoordig en zijn er hele strenge eisen aan gesteld om ze veilig te houden om situaties zoals Tsjernobyl te voorkomen.

Biomassa

Nog een bron van energie die groen is, is biomassa. Hierbij gaat het dus om het verbranden van organische stoffen, zodat je alleen maar stoffen verbrand, die al in de atmosfeer waren. Hoewel je dan dus wel broeikas gassen uitstoot door de verbranding van die biomassa, heb je wel het voordeel dat je de planten makkelijk weer terug kan planten. Als je als boer planten puur als biomassa zou kweken, dan zou je ze sowieso natuurlijk weer terug planten na het oogsten, want anders heb je voor de volgende oogst helemaal geen opbrengst en dus ook geen winst. Echter worden in praktijk vaak bomen van over zee gehaald, met sterk vervuilende transport schepen.