Overstappen op een WTW unit

Een goed geventileerde woning kan het wooncomfort van het huis sterk verbeteren. Ventileren zorgt er voor dat je een gezond binnenklimaat creëert zodat er schadelijke stoffen in de lucht worden vervangen voor schone lucht. Er zijn veel verschillende systemen die kunnen helpen bij het goed ventileren van een woning. Een van deze is een WTW unit. Maar wat is precies een WTW unit? Dat lees je in deze blog.

Wat is een WTW unit?

Met een WTW unit ben je in staat om de warmte binnenshuis zo optimaal mogelijk te gebruiken. WTW staat voor warmte terug winnen. Een WTW unit bestaat uit een warmtewisselaar en twee verschillende ventilators, een voor afzuiging en een voor luchttoevoer. Verder beschikt een WTW unit over luchtfilters die er voor zorgen dat de warmtewisselaar niet vervuilt raakt en er minder stof binnenkomt. De warmtewisselaar heeft de taak om er voor te zorgen dat de koudere buitenlucht eerst wordt opgewarmd door de afgevoerde lucht.

Waarom een WTW unit gebruiken?

Een goed geventileerd huis zorgt voor veel voordelen voor je gezondheid. De lucht om je heen zit namelijk erg vol met bacteriën, chemische stoffen en nog meer boosdoeners. Deze stoffen kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. Mensen met astma of andere ademhalingskwalen kunnen hier veel last van hebben. Ook kan je sneller last krijgen van hoofdpijn of moeheid in een niet goed geventileerd huis. Het plaatsen van een WTW unit kan daarom deze kwalen verminderen en het algehele wooncomfort verbeteren.

Het voordeel van een WTW unit tegenover traditionele ventilatiesystemen is dat een WTW unit ook automatisch verse lucht toevoert. Bij traditionele ventilatiesystemen moet dit gebeuren door natuurlijk ventilatie.

WTW unit op het dak

Een WTW unit plaatsen op het dak zorgt voor een optimale af- en aanvoer van ventilatielucht door het hele huis. Het is een duurzame manier van ventileren. De inkomende lucht wordt langs de warmtewisselaar geleid en opgewarmd. Daarna wordt de schone lucht door de luchtkanalen het huis ingeblazen. Zowel de schone als de vuile lucht blijven altijd goed gescheiden en komen niet in contact met elkaar.