In de winter genieten van je wintertuin

In de winter kan een tuin een sombere bedoeling zijn. Er is niets meer over van die mooie kleurrijke bloemen en veel van de struiken laten hun blaadjes vallen. In die tijd vergeten de mensen dan ook vaak hun tuin. Er wordt niet meer gesnoeid, geharkt en ook het gazon laten we links van ons liggen. Toch zijn er wel zeker mooie winterplanten die je in de tuin kunt zetten om dat gevoel weer te krijgen. Daarnaast is het helemaal niet verkeerd om in de winter de tuin te snoeien en eventueel struiken te verplanten. De planten zijn in deze periode immers in rust en kunnen dan ook prima verplant worden.

Een Mooie Dag, Goed Humeur, Vreugde, Tulpen, Bloemen

Planten voor in de winter

Hoewel veel plantensoorten ‘s winters hun blad verliezen en er wat kaal en troosteloos uitzien, zijn er zeker ook exemplaren die juist in de winter helemaal tot hun recht komen. Een voorbeeld hiervan zijn de distels. In de zomer kun je genieten van hun mooie blauwe bloemen en ook uitgebloeid zien ze er geweldig uit. Je hoeft ze dan ook pas af te knippen in het voorjaar. Ook zijn er verschillende soorten siergrassen die in de winter erg mooi zijn. Deze siergrassen moet je dan ook niet afknippen in de herfst, maar gewoon op de natuurlijke wijze laten afsterven. In het voorjaar kun je ze vervolgens snoeien.

Tuinonderhoud in de winter

De planten in de tuin zijn in de winter in rust. Desondanks is er genoeg in de tuin te doen. Zo zijn niet alle planten bestand tegen de winterse kou. Potplanten zul je naar binnen moeten halen of op een beschutte plek in de tuin neerzetten. Ook is het mogelijk om deze planten in de winter een vaste plek in de tuin te geven. Met tuinaarde kun je de planten voorzien van extra voeding en kunnen ze de winter weer door. Tuinaarde bevat namelijk extra voedingsstoffen en zo zorg je voor een vruchtbare bodem. Planten die minder goed bestand zijn tegen de vrieskou kun je voorzien van een laagje stro op de bodem. Zo worden ze beschermd tegen de koude wind en vorst. Een andere tuin activiteit in de winter is het onkruid wieden. Onkruid groeit namelijk vaak gewoon door.

Gezelligheid in de tuin

Wil je het echt gezellig maken in de winter, dan zou je de gezelligheid natuurlijk naar de tuin kunnen halen. Dat doe je door bijvoorbeeld vetbollen op te hangen in je tuin, pindakaaspotjes aan de muur te bevestigen en het vogelvoederhuisje van vogelvoer te voorzien. Een andere vorm van gezelligheid, zijn leuke lichtbronnen in je tuin. In de winter is het al vroeg donker. Om ook in de avonduren van je tuin te kunnen genieten zijn lichtbronnen van groot belang. Het staat daarnaast ook nog eens super gezellig.