Wat kost een groendak?

Een groendak, of sedumdak, is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Naast de mooie uitstraling biedt het tal van voordelen, zoals verbeterde isolatie, luchtkwaliteit en de bevordering van biodiversiteit. Als je overweegt om een groendak op je huis te laten installeren, is het begrijpelijk dat je nieuwsgierig bent naar de kosten. 

Wat kost een groendak per m²?

De kosten van een groendak kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type groendak, de grootte van het dak en de complexiteit van de installatie. Laten we eerst eens kijken naar de gemiddelde prijzen per vierkante meter voor verschillende soorten groendaken en de benodigde onderdelen.

EPDM (onderdak)

Gemiddelde prijs per m²: €95,- tot €125,-

 

EPDM is een duurzaam synthetisch rubber dat vaak wordt gebruikt als onderlaag voor groendaken. De waterdichte eigenschappen maken het een populaire keuze. De kosten kunnen echter variëren op basis van de kwaliteit van het materiaal en de benodigde arbeid.

Pvc (onderdak)

Gemiddelde prijs per m²: €75,- tot €95,-

PVC is nog een andere optie voor het onderdak van een groendak. Het is betaalbaarder dan EPDM, maar de prijs kan variëren op basis van de dikte en kwaliteit van het pvc-materiaal.

Extensief groendak

Gemiddelde prijs per m²: €60,- tot €65,-

 

Een extensief groendak is relatief eenvoudig van opzet en omvat voornamelijk lichtgewicht planten zoals sedum. Vanwege de beperkte plantvariatie zijn de kosten per vierkante meter lager dan bij intensievere groendaken.

Intensief groendak

Gemiddelde prijs per m²: €100,- tot €120,-

 

Intensieve groendaken bieden meer ruimte voor diverse planten, inclusief struiken en soms zelfs bomen. Deze complexiteit brengt hogere kosten met zich mee, vanwege zowel het materiaal als de installatievereisten.

Welke factoren bepalen de prijs?

Verschillende elementen hebben invloed op de kosten van een groendak. Laten we enkele van de belangrijkste factoren bekijken:

Type groendak

Zoals eerder vermeld, variëren de kosten op basis van het type groendak dat je kiest. Een eenvoudiger extensief groendak zal minder kosten dan een intensief groendak met complexere plantvariëteiten.

Dakconstructie

De structuur en draagkracht van je dak zijn belangrijk. Een groendak voegt gewicht toe, dus als de bestaande constructie versterking vereist, kunnen de kosten stijgen.

Toegankelijkheid

Hoe gemakkelijk is het voor installateurs om toegang te krijgen tot je dak? Als het dak moeilijk bereikbaar is, kunnen de arbeidskosten toenemen.

Materiaalkwaliteit

De kwaliteit van de gebruikte materialen speelt een grote rol in de duurzaamheid en levensduur van je groendak. Hoewel hoogwaardige materialen initieel duurder kunnen zijn, kunnen ze op de lange termijn kosten besparen door verminderde onderhoudsbehoeften.

Lokale klimaat

Het klimaat in je regio heeft ook invloed op de kosten. In koudere en nattere gebieden zijn mogelijk extra beschermingslagen nodig, wat de kosten kan verhogen.

Hoe kan je besparen op de kosten?

Nu je een idee hebt van de factoren die de kosten van een groendak beïnvloeden, laten we eens kijken naar enkele manieren waarop je kunt besparen zonder in te boeten aan kwaliteit:

Doe-het-zelf (DIY) opties

Als je handig bent en over de juiste kennis beschikt, kun je overwegen om bepaalde stappen van de installatie zelf uit te voeren. Het zelf voorbereiden van het dakoppervlak of het aanbrengen van bepaalde materialen kan de totale kosten verlagen.

Vergelijk offertes

Het is altijd een goed idee om offertes van verschillende dakdekkers te vergelijken. Je kan dit bijvoorbeeld doen op deze bedrijvengids. Dit helpt je niet alleen om de beste prijs te vinden, maar ook om inzicht te krijgen in wat elke offerte precies omvat.

Kies voor lokale leveranciers

Het werken met lokale leveranciers kan transportkosten verminderen. Bovendien kunnen ze beter bekend zijn met de specifieke eisen van je regio.

Onderhoudsplan

Investeer in een goed onderhoudsplan voor je groendak. Regelmatig onderhoud kan de levensduur verlengen en voorkomen dat kleine problemen uitgroeien tot grote kostenposten.